15.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalEco Sud nu renunta la specula cu deseuri

Eco Sud nu renunta la specula cu deseuri

In vreme ce primariei ii trimitea scuze pentru absenta de la negocierea tarifului pe deseuri si a formei de recuperare a TVA incasate in plus, Eco Sud ii cerea Serviciului de Salubritate prelungirea contractului pentru inca un an, la suprapret. In paralel, prin consiliul local circula Armaghedonul gunoiului, un dosar al „bubelor“ din afacere.


Gestionarul rampei ecologice de la Mofleni, SC Eco Sud SRL, a evitat si ieri confruntarea cu oamenii administratiei publice din Banie, pentru lamurirea situatiei TVA incasate timp de un an fara temei din buzunarele craiovenilor, desi data si ora intâlnirii fusesera stabilite chiar de reprezentantii Eco Sud. Rugamintea de amânare si pretextul au sosit pe circuitul deja celebru in relatia Eco Sud – Primaria Craiova, faxul. Pe un traseu similar a ajuns insa si la Serviciul Public de Salubritate o adresa sub antetul Eco Sud, prin care firma care depoziteaza gunoiul orasului solicita Salubritatii prelungirea contractului de prestari-servicii incheiat in iunie 2005 si care expira peste doua zile. Este vorba de documentul prin care Eco Sud a perceput circa opt miliarde de lei nejustificat sub forma de TVA la un tarif stabilit cu TVA inclusa. „Era o simpla cerere de continuare a unui parteneriat pe cale sa expire, in aceiasi termeni si in aceleasi conditii“, a confirmat directorul general al Salubritatii, Sorin Ciobanu. El a afirmat ca nu va accepta continuarea afacerii pâna când partenerul nu va participa la intâlniri cu specialistii primariei, pentru clarificari si negocierea tarifului. De asemenea, Ciobanu sustine ca Eco Sud nu poate pune sula in coastele primariei, chiar daca ii expira contractul pe 16 iunie, si ca nu ar avea temei legal sa arate drumul inapoi masinilor Salubritatii care vor sosi la poarta rampei dupa aceasta data. „Din start vom propune societatii Eco Sud un contract cu delimitare a perioadei, insa fara pret convenit, pâna la negocieri. Nu cred ca pot refuza acest lucru, fiindca nu i-a impiedicat nimeni sa vina la masa tratativelor si, in plus, exista normative in domeniu care nu lasa la aprecierea unilaterala a operatorului situatia curateniei unui municipiu de talia Craiovei“, a mai spus Ciobanu. Mentionam ca ieri primaria a ramas pentru a treia oara cu buza umflata in incercarea de a stabili pretul pe tona de gunoi.


Mingea, plasata consilierilor


Executivul Baniei, prin viceprimarul Gheorghe Nedelescu, a cerut sprijinul mai multor consilieri municipali in aplicarea strategiei de ieftinire a depozitarii gunoaielor. Alesii, chemati si ei la negocierile care nu s-au tinut, n-au plecat insa cu mâna goala din primarie. „Le-am prezentat o informare completa a datelor asocierii noastre cu Eco Sud, ca sa stie pentru ce insista, dar si ca sa cerceteze, daca vor. Este un dosar intreg cu termeni, obligatii, dar si cu pozitii ale anumitor angajati de-ai nostri fata de stabilirea tarifului de pâna acum“, a declarat Gheorghe Nedelescu. Documentatia cuprinde prevederi din cele doua contracte – de asociere dintre primarie si Eco Sud si de prestari-servicii dintre Eco Sud si Serviciul Public de Salubritate, stenograme ale negocierii, referate si propuneri intocmite de-a lungul vremii de functionarii publici si consilierii municipali, precum si o oferta mai veche a Eco Sud catre Primaria Craiova, in care este detaliata modalitatea de calcul a tarifului de 17,85 dolari pe tona de reziduuri si TVA aferenta. Fata de cele relatate deja de presa, din acte mai reiese ca Eco Sud nu a acordat facilitatile asumate printr-o anexa – parte integranta a contractului de asociere – si nici nu si-a indeplinit obligatia de a astupa integral vechea groapa de la Mofleni. „Nu am avut timp sa citesc, dar am inteles ca pretul trebuie neaparat renegociat si niste bani recuperati“, a declarat consilierul Mihail Neagoe. „Stiu ca eram chemat la negocieri cu Eco Sud, dar am fost anuntat ca n-are rost sa mai vin, ca ei au anuntat primaria ca nu vin la data stabilita. Despre dosar nu pot sa spun prea multe, am fost nevoit sa plec de urgenta“, a spus consilierul Aurel Bojenoiu.


Potrivit legii, contractul de prestari-servicii dintre Eco Sud si operatorul autoritatii publice trebuie aprobat de Consiliul Local Municipal, la propunerea Salubritatii. „Vor veni la negocieri, pâna la urma, sunt convins, fiindca alta iesire nu vad“, a spus directorul Sorin Ciobanu. Administratorul Eco Sud, Irena Ilie, nu a putut fi contactata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS